Dagboek

Aantal berichten: 210
Ga naar:   

St. Johann in Tirol

14 augustus 2021

Poeh dit was echt een hele warme nacht. Jammer genoeg kunnen we geen ramen openzetten want we zitten aan een drukke doorgaande weg. En je hoort veel zwaar verkeer langs denderen, dan ben je gelijk wakker. Dus om kwart voor 8 toen we wakker waren hebben we gelijk de ramen maar open gedaan. Het raam in de badkamer laten we ‘s nachts wel open, het is gewoon een verademing om daar dan even te zijn. ðŸ˜œ Jullie waren rond half 8 wakker.

Vandaag zijn we om kwart over 10 vertrokken richting St. Johann in Tirol. Van de week wilden we daar al eens kijken om te bergkarten. Maar we konden toen de parkeerplaats niet op komen, de slagboom ging niet open. Papa heeft het meerdere keren geprobeerd. Vandaag een nieuwe poging. Maar we hebben onze auto nu maar gelijk in de buurt geparkeerd, op 15 minuten loopafstand. Het was iets meer dan een uurtje rijden. Toen nog een stukje lopen naar het dalstation, maar dat was best wel heet in de brandende zon. ðŸ˜³

We gingen rond 12 uur de kabelbaan in. Ook in de gondel was het best heet… raampjes en luik stonden open maar je voelde amper wind. De kabelbaan bracht ons naar 1604 meter hoogte. Op 1200 meter had je een middelstation waar papa en Jochem met de mountainkart konden vertrekken. We zijn eerst met z’n allen naar boven gegaan. Boven bij het bergstation had je een restaurant met een klein speeltuintje en wat dieren. En je had een mooi uitzicht op de Kitzbüheler Horn. Daar ging geen kabelbaan naar toe maar het was behoorlijk steil. Te steil voor ons om te klimmen. Dus zijn we vanaf het bergstation gaan wandelen naar het middelstation. We zijn om 12.35 uur vertrokken nadat we ons eerst nog goed ingesmeerd hadden. Onderweg hadden we ook mooie uitzichten op Wilder Kaiser die we van de week ook gezien hebben met ponyrijden. We liepen tussen de koeien door op soms vrij steile paadjes naar beneden. We roken her en der een heerlijk puur natuur luchtje. We zagen bij een boerderij een grote giertank waar een tractor mee bezig was. We waren rond 14 uur bij het middelstation, we hebben misschien 2x even gezeten om wat te eten of drinken. Bij het middelstation hebben we een ijsje gehaald om even af te koelen. Wat was het heet tijdens het lopen. Gelukkig hadden we het zonnetje in onze rug en niet in het gezicht. Er waren 3 meertjes vlakbij het middelstation daar hebben we even rond gelopen. Daarna zijn papa en Jochem gaan karten. Wij hebben een mooi plaatsje opgezocht om vast te leggen dat ze naar beneden kwamen. We hadden afgesproken hier te blijven en dat hun weer naar boven zouden komen voor nog een ritje op de kart. Dus wij hadden ons gesetteld bij het meer. Fleur jij had net je sokken uit gedaan ok met je voeten in het water te kunnen om af te koelen, toen papa belde dat ze niet nog een keer wilden karten. Ze vonden het geen leuke baan, te smal en soms gevaarlijk. Zeker als er mensen op elkaar gaan wachten. Dus Fleur jij kon je voeten alweer afdrogen en je schoenen terug aan doen. ðŸ˜¬We moesten in de hitte weer een stukje omhoog klimmen. Mama zag een bordje waar we heen moesten om in stappen bij de kabelbaan. Maar Fleur jij zag een trap naar boven en zei dat we daar heen moesten. Zitten we in de gondel, de deuren waren nog net niet dicht, hebben we ineens door dat we weer terug naar boven gaan in plaats van naar beneden.🙈 Zo hadden we dus een extra ritje. We dachten dat we konden gewoon konden blijven zitten in de gondel. Maar nee… we moesten uitstappen en via de poortje weer opnieuw er in. Niet echt logisch. We waren tegen half 4 weer beneden waar papa en Jochem zeker een half uur op ons hebben moeten wachten. We waren rond 4 uur terug bij de auto. De buiten temperatuur was gewoon 33 graden. ðŸ˜± Het liefst waren we nog ergens gaan zwemmen ik een meertje of buitenbad om af te koelen. Maar de meertjes die we steeds zien zijn nogal groenig qua kleur, niet zo helder als vorig jaar in Duitsland. Het zag er minder fris uit dus zijn we maar gelijk naar het appartement terug gegaan. We waren om 17 uur terug ik het appartement. We hebben weer gereserveerd om te eten bij een restaurant hier in het dorp en dat kon pas om 8 uur. Dus papa is met jullie een uurtje gaan zwemmen hier op het park. Mama had niet zo’n puf om mee te gaan. Vooral omdat het een simpel zwembad was en het vaak zo warm is. Jullie hebben je prima vermaakt en mama is even lekker lui geweest ðŸ˜œ We zijn om kwart voor 8 gaan lopen naar het restaurant. We hebben wederom heerlijk gegeten. Het was tenminste niet zo heet daarbinnen als gisteren. Jullie hebben alle drie nog een toetje op. Mama niet. Toen we om 9 uur terug liepen was het al donker. Maar de temperatuur was echt heerlijk! We zagen heel veel geflitst in de lucht. Best bijzonder om te zien.

 

Weissee Gletscherwelt

13 augustus 2021

Vandaag hebben we uitgeslapen tot kwart voor 8. Mama hoorde daarna vlak daarna ook iemand van jullie naar de wc lopen. Om half 9 zijn we uit bed gegaan. Het was weer heel helder, de bergen waren goed te zien. Wel was er nu meer bewolking dan gisteren, maar de wolken zaten vooral hoog… boven de bergen 

We zijn tegen half 11 vertrokken. De temperatuur buiten was toen al 25 graden dat hebben we van de week nog niet gehad. Meestal was het dan nog maar 15-18 graden. Onderweg wel een en al bewolking dus lang niet zo mooi en helder dan gisteren. En we hadden zelfs een aantal spetters onderweg. Maar daar is het ook bij gebleven gelukkig. 

Vandaag zijn we naar Weissee Gletscherwelt geweest. Het was ruim en uur rijden en het laatste stuk ging via smalle hobbelige haarspeldbochten steeds verder naar boven de bergen in. Bij aankomst zaten we al op 1480 meter hoogte. We hebben de korte broeken aan gehouden want het zou richting de 30 graden gaan. We hebben wel onze vesten meegenomen. We kwamen om 11.45 uur aan en knepen het wel even want bij Google Maps stond al dat ze pauze hadden tussen 12 en 13. Zou zonde zijn dat we dan een uur weg gooien qua tijd. Maar we konden gelukkig wel naar boven en eigenlijk hadden wij het idee dat de kabelbanen gewoon bleven draaien. De kabelbaan ging tot 2315 meter en tussendoor moesten we een keer overstappen. Het was wel een behoorlijk oude kabelbaan, zeker in vergelijking met gisteren bij de Kitzsteinhorn. Maar goed dat maakt niet uit, we werden wel naar boven gebracht. Onderweg in de kabelbaan was het al een mooi uitzicht. Je zag het eerste deel vooral groenige bergen, maar daarna juist veel rotsen en nog verschillende watervallen. Toen we bijna boven waren bij het bergstation zag je daar de prachtige turquoise kleurige Weissee al. Het was niet bepaald koud dus we hebben de vesten in de rugtas gelaten. We hebben wel eerst een insmeer moment ingelast. Want het was een zonnige dag en dan is het wel handig om te smeren. Wat een fantastische plek midden in de bergen, op 2315 meter hoogte. Het water van het meer heeft een groenige kleur en alle stenen erom heen hebben een ‘glittertje’. Het leek wel alsof de stenen zilverkleurige waren. Een dergelijk meer is op zichzelf al mooi, maar de bergen met sneeuwtoppen op de achtergrond maken er helemaal een prachtig plaatje van. 

We hebben even rond gelopen en zijn daarna aan het laatste traject begonnen… de stoeltjeslift. Vanaf de 2315 meter kan je nog verder naar boven de Weissee gletcher op, naar 2600 meter hoogte met de stoeltjeslift. Mama vind die altijd wat minder. Maar hij ging heel rustig omhoog. Fleur jij wilde graag bij mama zitten, dus de mannen bij elkaar en de vrouwen bij elkaar. Als we met de stoeltjeslift over een bergkam heengaan dan wordt het wel even flink fris. Voor mama was het te doen maar jij Fleur vond het wel koud. Maar na die ene bergkam is het weer goed te hebben en als we eenmaal boven zijn is het weer heerlijk.

Tijdens de liftrit (behoorlijk lang) genieten we ook weer van de vele uitzichten. Wat is het hier prachtig en zo rustig! Het enige wat je hoort is het geruis van het smeltende water van de gletsjer. We komen steeds dichter bij de sneeuw. De stoeltjeslift gaat er vlak overheen en soms is het lastig om te zien wat nu nog sneeuw is. We zien veel witte plekken maar soms ook bijna zwartig dat je gaat twijfelen of het nu wel of niet sneeuw is. Zodra we uit de stoeltjeslift stappen is het duidelijk. Het is echt sneeuw! Niet te bevatten eigenlijk. In het dal is het 31° en hier liggen gewoon plekken met best wat sneeuw! We klimmen en klauteren over een hoop rotsen richting een plek vol met sneeuw om ons uit te leven. De sneeuwballen vlogen al snel over en weer. ðŸ˜œ En volgens mij zijn we allemaal wel een keer in de sneeuw gevallen op onze billen. Het blijft gewoon leuk om in de sneeuw te spelen! Zeker met deze temperaturen. We zijn best even bij de sneeuw geweest, vervolgens nog een stuk naar boven geklommen voor een nog mooier uitzicht. Je kon zelfs helemaal naar boven voor een nog beter uitzicht. Maar zo fijn klimmen was het niet met al die stenen dus zijn we terug gegaan. Mede omdat de lift ook sluit om kwart over 4 dus we moeten wel. Mama was ook wel weer even huiverig voor de stoeltjeslift maar ook naar beneden ging het echt prima. Terug beneden hebben we bij de Weissee ook nog wat foto’s gemaakt. Maar veel tijd om rond te lopen hadden we niet meer. Want ook de kabelbaan draaide maar tot 5 uur vanaf boven. Dus je moet dan toch de tijd in de gaten houden. Het terug lopen ging in een snel tempo en ook een flinke klim en met die tijdsdruk was het niet echt ideaal. ðŸ˜¬Mama was echt gebroken en buiten adem. Papa heeft me zelfs een stuk naar boven geduwd. ðŸ™ˆ 10 over half 5 stapten we de kabelbaan weer in om naar het dalstation te gaan. We waren precies om 17 uur beneden. Het was wederom weer een hele mooie omgeving.  

Onderweg in de auto hebben we alvast gereserveerd bij een van onze favoriete restaurants om 8 uur. We hadden geen zin om weer op de bonnefooi langs meerdere restaurants te gaan. Eerder kon helaas niet. We waren om kwart over 6 weer thuis. We hebben gelijk alles open gegooid om de warmte een beetje weg te krijgen. We hebben vanavond weer heerlijk gegeten maar wat was het warm in het restaurant ðŸ¥µ We waren blij dat we terug buiten stonden. Het was toen bijna half 10 maar het was nog heerlijk buiten. Het zal een warme plaknacht worden vrees ik

Kitzsteinhorn

12 augustus 2021

Vandaag stond de wekker om half 8 omdat we naar de top van Salzburg wilde gaan. Maar we waren al rond 7 uur wakker omdat we ons bed bijna uit dreven zo warm. De komende dagen word het hier ook rond de 30 graden en warme nachten. Dat kunnen we nu al merken. Het was vanochtend gelijk al zonnig en heel helder. We hadden van t weekend al besloten om vandaag naar de top op Salzburg te gaan omdat het vandaag prachtig weer zo zijn, met helder zicht en niets geen kans op neerslag. 

Mama heeft jullie om 8 uur wakker gemaakt. Papa en Jochem zijn om broodjes gegaan bij de supermarkt maar het was nogal druk. Normaal zijn jullie er natuurlijk veel later. Jochem jij was nogal humeurig vanochtend. Mama had jullie natuurlijk wakker gemaakt en dat viel niet zo goed geloof ik. En je zei dat je geen zin had om te doen wat we vandaag gingen doen. Tja… mama vond het gisteren ook minder leuk dat jullie gingen bergkarten en wij alleen naar boven en beneden gaan. Maar mama doet het ook. Jammer dat je dan zo denkt… lekker puber gedrag. We hebben om half 9 wat gegeten en tegen 9 uur zijn we richting Kaprun gegaan. 

We waren om kwart voor 10 bij de parkeerplaats van de kabelbaan. We hebben ons eerst omgekleed bij de auto en onze lange broeken voor de zekerheid aan gedaan. Want beneden bij het dalstation was het dan wel al heerlijk 19 graden. Boven zou het maar rond de 11 graden zijn en dan is het toch wel lekker om een lange broek aan te hebben. De vesten hebben we mee genomen in de rugzakken. Mama had flinke rijen verwacht bij de kassa, maar dat viel echt reuze mee. Achter ons werd het wel steeds drukker. En bij het instappen moesten we nu ook wel even wachten. Het was een hele reis… we stapten om 10.10 uur de 1e kabelbaan (Panoramabaan) in. Om 10.20 uur waren we bij 2e kabelbaan (Langwiedbaan) , daar gingen we om 10.27 uur omhoog. Daarna de 3e en 4e kabelbaan (Gletscherjet 3+4) die ons het laatste deel naar boven. Om 10.50 uur waren we boven bij de ice arena. We zijn dus 40 minuten onderweg geweest vanaf het dalstation. En zijn zo’n 2000 meter omhoog gegaan! We vertrokken vanaf 929 meter en kwamen aan op 2926 meter hoogte. Het was echt een prachtige rit, zo de moeite waard. De eerste kabelbaan was eigenlijk het ergste, die ging heel stijl omhoog. De andere kabelbanen waren goed te doen. Het laatste deel van de kabelbaan voelde je wel dat het een stuk frisser was en hebben we onze vesten maar alvast aan getrokken. Het laatste deel kon je met de kabeltrein omhoog tot 3029 meter hoogte. Maar dat hebben we later pas gedaan. 

We zijn eerst naar de ijs Arena gegaan waar je door de sneeuw kon lopen, sneeuwballen gooien, sleetje rijden of aan het sneeuw strand kon zitten. Echt geweldig! We moesten wel oppassen dat we niet uitgleden want het was best glad. Jullie gooiden natuurlijk gelijk al sneeuwballen naar elkaar. ðŸ¤£ En je wilden graag sleetje rijden, het was niet echt een hele lange baan maar dat maakte helemaal niets uit. Je zijn eerst met papa 2x naar beneden geweest. Maar het was best druk op de baan en iedereen ging kris kras naar beneden. Mama heeft een filmpje gemaakt maar moest echt opletten dat ik niet onderste boven gereden werd. Jochem jij lag de eerste keer gelijk al in de sneeuw omdat er een vrouw met een hond de boel op hield. Je was niet blij. Na 2x klaagden je al over ijskoude handen want je ging toch een beetje met je handen door de sneeuw met het glijden. En jij Jochem had al na 1x natte billen. Je hadden ook al vrij snel een natte kont ðŸ™ˆ Daarna zijn jullie nog een aantal keren met elkaar naar beneden geweest. Papa ging zo hard die was bang dat hij iemand omver zou rijden. Vervolgens zijn we boven aan de baan bij de rotsen gaan kijken naar het prachtige uitzicht op vele 3000 toppers en ook best aardig wat witte toppen. Prachtig!! Daarna zijn we langs de baan terug gelopen naar het bergstation waar we de laatste meters omhoog werden gebracht met de kabeltrein. Daar moesten we nog wel even wachten maar met dit prachtige uitzicht was dat geen straf. En het treintje was ook zo weer terug. Op 3029 meter had je een prachtige panorama plateau wat echt boven uit de berg hing. ðŸ˜± Op het grootste deel lagen houten planken maar aan de zijkant lag over een flink stuk een rooster waardoor je gewoon de afgrond onder je zag. Oef…. ðŸ˜±ðŸ˜¬ Gewoon focussen op het uitzicht voor je en niet naar beneden kijken. Het uitzicht was zo mooi! We zagen ook nog even een hele groep steenarends vliegen. Wow wat zijn die groot. Daarna zijn we nog naar Gipfelwelt 3000 geweest, we liepen een heel eind door een tunnel in de berg waar ook een expeditie tentoongesteld stond en zo kwamen we uiteindelijk bij de zijkant van de Kitzsteinhorn waar we nog meer sneeuwtoppen zagen en ook de top van de hoogste berg van Oostenrijk die vorige week bij de Alpenroute helaas in de wolken was gehuld. We hadden die beneden al gezien maar veel mensen klommen de berg daarop en dat was te hoog gegrepen voor mama. Dus het was een verrassing dat we door die tunnel daar uitkwamen. Ook daar had je weer een uitstekend panoramaplateau met roosters. Fleur jij had het wel koud. Je was natuurlijk nat van het glijden in de sneeuw en her en der stond er toch meer wind. We zijn uiteindelijk via de berg wel terug naar beneden gegaan. Dat gaat dan toch heel wat beter dan omhoog klimmen. En ineens wat het veel warmer dan daarvoor en hebben we onze vesten maar uit gedaan. Vervolgens ben jij Fleur nog een paar keer naar beneden gegleden. Papa en Jochem wilden niet meer, die hadden geen zin in nog een keer natte billen. De sneeuw was al veel meer gesmolten dan vanochtend. Het gaat dan toch best hard als het zonnetje schijnt.


 

We zijn om 14 uur terug gegaan met kabelbaan gletsjerjet 3+4. Daar zijn we nog even een uurtje gebleven. Jullie hebben frietjes op uit een Foodtruck. Fleur jij hebt in het speeltuintje gespeeld en we hebben samen een rondje gelopen. Na een uurtje werd de rij naar de volgende kabelbaan steeds langer en zijn we ook maar in de rij gaan staan. We twijfelden nog wel even om te lopen naar het volgende station maar Google Maps gaf een uur aan en bij ons duurt dat altijd wel langer. En de laatste kabelbaan ging om half 5 dus dat vonden we een beetje te krap. Dus dan toch maar gewoon met de kabelbaan. In de wachtrij naar de kabelbaan hebben jullie nog een ijsje op. De terugweg vonden we eindelijk allemaal meevallen. Naar boven is erger als je zo stijl naar boven gaat. We waren om 15.15 uur weer terug bij de auto. Beneden was het echt heel warm, 31 graden. We hebben weer snel onze korte broeken aan gedaan. Dit was echt geweldig! En ook een overwinning voor mama… op zo’n hoogte. Maar het was echt de moeite waard. Onvergetelijk was dit!

 

Het was nog te vroeg om gelijk richting het appartement te gaan dus zijn we nog naar de rodelbaan in Kaprun geweest. Mama hoefde niet perse dus zijn jullie met m’n drietjes gegaan. Toen jullie gingen stond niet zo’n lange rij gelukkig dus je waren best snel aan de beurt. Later toen je terug waren wel. Dus we waren er precies op het juiste moment. Mama heeft een foto gemaakt toen je naar boven gingen en toen je terug kwamen. Langzaam rijdend richting het appartement, het was behoorlijk druk op de weg. Halverwege konden we pas weer doorrijden. We hebben boodschappen bij de spar gehaald voor het eten. Omdat jullie al een frietje op hadden en het zo warm was hebben we broodjes en beleg gekocht voor een broodje gezond. Mama heeft een salade gemaakt.

bergkarten

11 augustus 2021

We werden vanochtend een keer wakker van de wekker om 8 uur. Dat is de laatste dagen niet zo vaak voor gekomen. Om kwart over 8 is mama bij jullie gaan kijken toen lag jij Fleur nog lekker te slapen. Maar je was ook al om 6 uur wakker geweest zei Jochem. Gelukkig ben je toen weer gaan slapen. Het was vanochtend gelijk al zonnig dus we zaten voor 9 uur al aan het ontbijt. En om kwart voor 10 in de auto. 

We zijn eerst naar Mühlbach gegaan. We waren daar rond half 11. We konden gratis met onze Hochkönig card naar boven, ideaal. We zijn met de karbachalmbahn naar boven gegaan want papa en Jochem wilden weer gaan bergkarten, ook dat was met korting met de Hockkönig card. Alleen was het hier nogal druk (volgens mij hadden ze hier ook maar een paar karts) en konden je pas om half 1 gaan karten. Dus moesten we ons nog ruim 1,5 uur vermaken boven aan de berg. Maar echt een hele klim maken gaat dan ook niet omdat je de tijd in de gaten moet houden. Uiteindelijk konden je toch al 10 minuten eerder vertrekken. Fleur jij hebt een filmpje gemaakt langs de weg en mama wat foto’s met de camera. Daarna zijn wij samen, mama en Fleur weer terug geklommen naar het bergstation en samen terug gegaan in de kabelbaan met de tassen van papa en Jochem. De mannen waren eerder vertrokken en waren dus ook al lang beneden toen wij er aan kwamen. De baan was veel langer dan van de week, je gingen nu vanaf het bergstation helemaal naar het dalstation maar je moesten nu veel beter opletten omdat er ook gewoon mensen op jullie baan liepen en ook fietsten. Je vonden het minder leuk, er waren minder scherpe bochten en die vonden je juist het leukste. We waren om 12.50 uur terug bij de auto, hebben nog even wat gedronken want met die warmte (zo’n 26 graden) ben je toch veel dorstiger. 

Daarna zijn we richting Schladming gegaan. 

Onderweg hebben we wat koeken en repen gehaald bij de spar zodat je in de auto wat konden eten. Mama wilde graag die kant op om te kijken bij het Dachstein gebergte. En daar hadden ze ook weer een kartbaan in de bergen, een baan van 7 km met uitzicht op het Dachstein gebergte. Dus 2 vliegen in 1 klap. Aan de andere kant dan waar wij zaten had je uitzicht op sneeuwtoppen en de gletsjer, dat konden wij helaas niet zien. Mama wilt juist altijd voor het mooie uitzicht naar boven. Onderweg zagen we het achter ons wel flink donker worden. We reden eigenlijk mee met een flinke bui, die precies eruit kwam toen we bij het dalstation Hochwurzen waren om half 3. ðŸ˜¬ Het was echt wel een flinke bui. We hebben onze truien maar meegenomen en aan getrokken. We hebben beneden nog even gewacht tot het minder regende. In onze gondel hadden we nog wat gespetter en boven ook nog even en toen kwam gelukkig de zon weer snel door en was het weer net zo warm als voor de bui. We hebben even een uurtje rond gekeken en genoten van het uitzicht. Daarna zijn papa en Jochem met de kart naar beneden gegaan. Ook dit was weer een rit naar het dalstation. We hebben eerst weer een filmpje en foto’s gemaakt bij een van de eerste bochten. Pfff… mama vind het maar gevaarlijk. Jochem ging zo hard door de bocht. Volgens mij remde hij amper. Mama heeft met jou Fleur weer een klim terug gemaakt en samen in de kabelbaan terug naar beneden gegaan. Het is nog steeds niet mama haar hobby maar het gaat me steeds beter af. En mama wilt natuurlijk niet aan jou laten merken dat ik bang ben. Dus het is misschien juist wel goed dat we samen gaan. We waren om half 5 terug bij het dalstation. Uiteraard waren papa en Jochem al lang beneden. Ze vonden allebei deze baan veel leuker met lekker veel scherpe bochten. Bij de auto hebben we nog wat gegeten en gedronken en zijn daarna weer richting het appartement gegaan. 

We waren om 18 uur weer terug. We hebben een uurtje op de bank gezeten om bij te komen. Daarna op zoek gegaan naar een plekje in de restaurants hier in het dorp om te eten. Maar we hadden vandaag helaas niet zo heel veel geluk. Bij 4 restaurants geprobeerd en alles was vol. Zo waardeloos dat reserveren vanwege Corona. We weten van tevoren ook niet hoe laat we ‘s avonds terug zijn. Dus we gaan ‘s avonds op de bonnefooi alle restaurants langs. En anders moeten we steeds op de tijd letten. Uiteindelijk zijn we maar naar het park terug gegaan. Daar was het restaurant ook vol maar we konden wel bestellen en meenemen naar ons appartement. Dat hebben we maar gedaan… het ging niet helemaal goed maar uiteindelijk kwamen papa en Jochem toch met de juiste bestelling naar buiten. En hebben we het lekker in het appartement op gegeten.

Stuwmeren Kaprun en Sigmund Thun Klamm

10 augustus 2021

Papa en mama waren om kwart voor 8 al wakker. Maar we zijn nog lekker een uurtje blijven liggen. Het was best warm in de kamer dus we hebben gelijk de ramen open gedaan om te luchten. Jullie waren pas tegen half 9 wakker. Het was vanochtend nog bewolkt en nevelig maar de vooruitzichten voor vandaag zijn prima. Kwart over 9 hebben we ontbeten. En tegen 11 uur zijn we weg met de auto gegaan. 

Vandaag zijn we naar de stuwmeren van Kaprun gegaan. We waren er rond de middag. Eerst de auto geparkeerd in de parkeergarage. Vervolgens nog een poos in de rij gestaan bij de kassa. Er is maar 1 kassa dus het ging niet bepaald snel. We werden in etappes naar boven gebracht. Om 12.12 uur gingen we eerst met de pendelbus een stukje naar boven. Denk dat we 5 minuten in de bus zaten. Daarna moesten we overstappen in een grote lift, soort van bouwlift. Ze noemen het ‘Schrägaufzug' (vrij vertaald: scheve lift) De lengte van de rit was 820 meter en het hoogteverschil 431 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is maar liefst 39%, terwijl er 185 personen tegelijk vervoerd kunnen worden. Nu zat deze bij ons op de heenweg niet zo vol, terug wel! Wij stonden vooraan dus konden het goed zien hoe hij naar boven ging. Dat was al een hele belevenis! Van daaruit bracht de volgende pendelbus ons in een adembenemende rit door wederom smalle tunnels en steile bergwegen je naar de voet van de Mooserboden Stausee. Gaandeweg de circa 20 minuten durende rit ontvouwt zich een schitterende panorama aan de achterkant van de Kitzsteinhorn. Aan het einde van het bustraject, op 2040 hoogte, bevindt je je aan de voet van verschillende gletsjers van de Hohe Tauern met Kaprun aan je voeten en blik op de Schmittenhohe. 

De twee stuwmeren meten in totaal 170 miljoen kubieke meter water. Ze worden gevoed vanuit de omliggende gletsjer en vooral de Pasterzegletsjer op de Grossglockner waar het water via een 11 km lange tunnel met miniem verval uiteindelijk in de bovenste Mooserboden Stausee uitmond. Daarnaast gevoed door de omliggende gletsjers. De Mooserboden Stausee wordt beteugeld door de Drossensperre (112 meter hoog, 357 meter lang) en de Moosersperre (107 meter hoog, 494 meter lang). De lager gelegen Wasserfall Stausee wordt tegengehouden door de Limbergsperre, een kolos van 120 meter hoog, 357 meter lang en is maar liefst 37 meter dik. Voor de bouw van de 3 dammen is er maar liefst 1,46 miljoen kubieke meter beton de berg op getransporteerd! 

We waren rond 1 uur boven. We hebben besloten in het restaurant wat te eten want we waren niet naar de supermarkt geweest dus we hadden niet echt iets om de eten. Jullie wilde graag frietjes dus eten we vandaag tussen de middag maar een keer frietjes. En maken we vanavond wel tosti’s in het appartement. Daarna zijn we rond gaan lopen en kijken bij de stuwmeren. Wow… wat was het daar mooi! We hadden uitzicht op de gletsjer waar best nog heel wat sneeuw lag. Maar ook op de andere bergen lagen nog sneeuwresten. En het turquoise water wat afsteekt tegen de bergen die er achter liggen. Echt prachtig! We zijn met de pendelbus om kwart voor 4 weer terug gegaan. Want de laatste pendelbus naar beneden zou om half 5 vertrekken, dus dan moet je toch op de tijd letten. We waren rond half 5 weer terug bij de auto


Op de terugweg zijn we gelijk nog bij de Sigmund Thun Klamm gewezen kijken, daar reden we toch langs. De kloof is duizenden jaren oud en ontstaan door het smelten van het ijs uit de late IJstijd. Voor die tijd was Kaprun één grote gletsjer en werd het hele dal bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw. Het smeltwater dat overbleef, moest natuurlijk ergens heen en baande zich middels riviertjes en beekjes een weg door het landschap. Rotsen werden uitgeslepen en kloven ontstonden. Zo ook de Sigmund Thun Klamm. De openingstijden waren lekker ruim, het was tot tot 19 uur open dus dat konden we gelijk mee pakken. Nu zijn we vorig jaar in Duitsland een prachtige grote kloof geweest en zijn daar ook best even geweest. Hier zijn we nog geen half uur geweest. Het was niet echt heel bijzonder… natuurlijk wel indrukwekkend om dat kolkende water te zien tussen de bergen. Maar meer was er ook niet, we waren er zo weer uit. Het viel dus een beetje tegen. Daarna nog even een stukje gekeken bij de turquoise kleurige Klammsee wezen kijken en daarna zijn we weer terug naar de auto gegaan. 

Onderweg nog wat boodschappen gehaald voor de tosti’s. En rond kwart voor 7 waren we weer thuis. Jullie hadden vanavond lekker tosti’s uit de oven en mama een omelet.